Skip to main content

Så ska fler hudikelever nå kunskapskraven i skolan

Bank- och försäkringsbolaget LF Gävleborg har beslutat att förlänga sitt samarbete med Strands IF. Detta för att fler elever i Hudiksvalls kommun ska kunna erbjudas gratis aktiviteter efter skolan.

– En viktig del i detta är att fortsätta arbetet med våra aktivitetsklubbar som finns i Hudiksvall, Iggesund och Delsbo. Vi vill att barn och ungdomar ska få möjligheten att röra på sig. Det är viktigt för att de ska må bra, och klara av skolan, säger Patrik Hedman, ansvarig för Hej aktivitet.

– Det här samarbetet känns både roligt och viktigt. Med tanke på de utmaningar som vi ser i samhället känns det viktigare än någonsin att ge utrymme för förebyggande insatser av det här slaget, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig vid LF Gävleborg
Ann-Sofie nämner att ingen ska behöva misslyckas i skolan – trots det går nästan var tredje hudikelev ut årskurs 9 utan fullständiga betyg. 2021 låg denna siffra på 24 procent.
– Det här är en oroväckande utveckling som vi behöver ta på allvar. Låga eller ofullständiga betyg från årskurs nio kan föra med sig olika typer av problem, säger Ann-Sofie.

Bland annat ökar det risken för framtida psykosociala problem som självmordsbeteende, kriminalitet och missbruk.

Strands IF är en idrottsförening i Hudiksvalls som i dagsläget har ungefär 1100 aktiva utövare i sporter så som handboll, friidrott, konståkning och fotboll. Föreningen sysselsätter dessutom ett 190-tal ledare. För Strands IF:s är det också viktigt att vara med och skapa ett ännu bättre samhälle. Inom ramen för sin sociala satsning Hej aktivitet! anordnar de därför olika typer av aktiviteter som riktar sig till barn och unga i Hudiksvalls kommun.

Det nya samarbetsavtalet sträcker sig över ett år.

Faktaruta! Hej aktivitet! i siffror

– Under 2022 gick, varje dag, mellan 20 och 30 mellanstadiebarn i Hudiksvall till Aktivitetsklubben efter skolan. Under en normal vecka besökte nästan ett 80-tal barn och unga Aktivitetsklubben – 55 procent av dem var pojkar, 45 procent flickor. Aktivitetsklubben finns också i Iggesund och i januari 2023 startades en ny Aktivitetsklubb upp i Delsbo.

– FriDance. Under 2022 har mellan 5 och 15 barn och unga dansat hiphop, street och dancehall varje fredag kväll. 10 procent är pojkar och 90 procent är flickor.

– Varje vecka under 2022 så anordnade Strands IF Fotbollsfredag i Hudiksvall. Mellan 60 och 100 barn och unga deltar varje fredag. 90 procent var pojkar och 10 procent flickor.

– Exempel på andra aktiviteter som Hej aktivitet anordnar är Bolltrollarna – det vill säga boll och aktivitet för människor med olika funktionsnedsättningar.

– Fritidsbanken, som är en del av Hej aktivitet, är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Under 2022 lånades cirka 12 000 prylar ut.

Kontakt:
– Patrik Hedman, ansvarig för Hej aktivitet. 070-617 78 00. patrik.hedman@strandsif.se.
– Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig vid LG Gävleborg. 026-147532, ann-sofie.wesslen-weiler@lfgavleborg.se.

Close Menu

Vilka är vi?

Hej aktivitet! drivs av Strands IF som är en idrottsförening som bildades 1901. Vi är en flersektionsförening och bedriver idag handboll, friidrott, konståkning och fotboll i vår verksamhet.

_________________________

Kontaktuppgifter: